Den røde telefonkiosken - en severdighet

Fastings telefonkiosk, Fotograf: Gunnar A. Hjorthaug, Copyright: Gunnar A. Hjorthaug
I 1932 utlyste Oslo Telefonanlegg en telefonkiosk konkurranse, og Georg Fredrik Fasting, som er født i Spydeberg, vant suverent med sitt forslag. Kiosken har blitt et nasjonalklenodium og Georg Fredrik Fasting er kioskens arkitekt.
Georg Fredrik Fasting ble født i Spydeberg 7. juni 1903 og døde 11. februar 1987.

I 1932 utlyste Oslo Telefonanlegg en telefonkiosk konkurranse, og Fastings forslag vant suverent. Kiosken har blitt et nasjonalklenodium og Norges mest utbredte funkiskonstruksjon. Den første kiosken i stål veide 800 kg (senere under halvparten) og målte 90 x 90 cm. Den ble satt opp på Amerikalinjens kai i Oslo og først etter krigen fikk resten av landet glede av den røde telefonkiosken og på det meste var det utplassert 6 000 stk av dem. Rundt 9000 eksemplarer er blitt produsert, den siste i 1995. I 1997 ble den endelig erklært verneverdig av Riksantikvaren og Telenor. Foreningen Docomomos har kiosken på listen over verneverdig modernistisk arkitekturog den er blitt foreslått som kandidat til Unescos verdensarvliste. Det knytter seg mange minner til opplevelser i en slik boks. Bl.a. ble det for noen år siden foretatt en vielse inne i boksen på Vålerenga i Oslo, så en kan trygt si den har vært funksjonell. I følge Guinness rekordbok ble det i Narvik i 1993 satt rekord på hele 20 personer over 18 år som det var plass til inne i en slik telefonboks. Spydeberg kommune har sikret seg 2 slike bokser i sitt eie.

I desember 2007 ble den røde telefonkiosken feiret med ny bok og utstilling siden kiosken fylte 75 år.
- Den har vært som et fyrtårn i det norske landskapet, et designikon spredd ut over hele landet, forteller Laila Andersen ved Norsk Telemuseum
Severdigheten kan beskues i Sansehagen på Grinitun.
Tips en venn Skriv ut